В Україні стартував сезон цукроваріння. Що буде з цінами?
Mind Explains

В Україні стартував сезон цукроваріння. Що буде з цінами?

15 вересня збіг термін заборони на експорт українського цукру

В Україні стартував сезон цукроваріння. Що буде з цінами?
Фото: depositphotos.com

Вже 1 вересня, за словами в.о. голови правління Національної асоціації сахарників («Укрцукор») Назара Михайловина, два заводи почали переробку – у Вінницькій та Черкаській областях. Загалом в Україні цього року перероблятимуть цукровий буряк 30 заводів – на 7 більше, ніж торік.

Mind дізнався, чи буде кон’юнктура сприятливою для споживачів.

Де зосереджено виробництво цукру? Повномасштабна війна не вплинула істотно на географію виробництва цукру – центральні та західні області. На даними асоціації «Укрцукор», сьогодні в Україні немає заводів, які перебувають під окупацією.

Скільки зібрано буряку та яким є прогноз виробництва цукру? У 2023/24 МР посівні площі під сахарним буряком у порівнянні із попереднім роком збільшились на 36% – до 250 000 га. Це більше навіть за довоєнний 2021 рік, коли культура вирощувалась на 220 000 га.

Копка цукрового буряку почалась 20 серпня з Вінницької та Черкаської областей. Прогнозується, що валовий збір буде більшим за тогорічний на 30% та складе 13 млн т.

Прогноз виробництва цукру – 1,7-1,8 млн т.

Що впливатиме на цукрову індустрію цього сезону? Як і тогоріч, ключовий фактор – зменшення ємності внутрішнього ринку через тимчасову окупацію та відтік людей за кордон.

У частині виробництва вплив чинять перебої з електропостачанням, здорожчання енергоресурсів та зменшення попиту з боку промислових споживачів – підприємств харчової промисловості, значна частина яких знаходилась на Херсонщині.

Який потенціал експорту? Оскільки внутрішній ринок буде профіцитним, це формує потенціал для експорту. За оцінками аналітиків УКАБ, він складе 926 000 т. Для порівняння: у 2022/23 МР було експортовано 423 000 т. Наприкінці травня український уряд тимчасово – до 15 вересня 2023 року – забороняв експорт цукру задля стабілізації ситуації на внутрішньому ринку.

Європейські виробники вже коригують свої плани через можливу конкуренцію із українцями. Французький виробник цукру Saint Louis Sucre (SLS), що належить німецькій Suedzucker, попросив фермерів не збільшувати виробництво буряку в 2024 році – у протилежному випадку не вдасться оминути падіння цін на фоні жорсткої конкуренції з боку українського цукру.

«Наші амбіції зі збільшення площ… стикаються з конкуренцією в рамках зусиль ЄС із солідарності на користь України», – йдеться у листі SLS від 6 вересня.

За даними ЄС, імпорт цукру з України до єврозони зріс до 390 000 тон у період з жовтня 2022 року по липень 2023 року, у порівняння із 25 000 тон за аналогічний період роком раніше.

Що буде з цінами на внутрішньому ринку? Середня роздрібна ціна на кілограм цукру складає 32 грн – майже на рівні собівартості. Здорожчання виробництва, що продовжується, може стимулювати зростання відпускних цін. Однак, враховуючи низький попит на цукор, виробники намагатимуться стримувати ціни на конкурентному рівні.

У випадку, якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію. Або надішліть, будь-ласка, на пошту [email protected]
Invest Summit. Jazz Business
Читайте також
Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло