Відбулася Україно-В’єтнамська зустріч з питань торговельних відносин між країнами
Пріоритетним питанням було відкриття ринку В’єтнаму для української харчової продукції

18 лютого відбулася Україно-В’єтнамська зустріч з питань торговельних відносин між країнами. У ній взяли участь:
- керівний апарат Держпродспоживслужби (ДПСС), серед них: перший заступник голови ДПСС Олег Осіян, т.в.о. начальника Управління міжнародного співробітництва, торгівлі та євроінтеграції Юлія Костинська, директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Ігор Лоцкін;
- посол України у В’єтнамі Олександр Гаман.
- директор Асоціації «М’ясної галузі» Микола Бабенко;
- представники українського м’ясного бізнесу: Ігор Ляховський («Агро-Інвест»), Андрій Тарасенко (Антонівський м’ясокомбінат), Азер Аллахвердієв («Ексім Фуд»).

В'єтнамську сторону представляв Dr. Nguyen Van Long, директор Департаменту охорони здоров'я тварин (Department of Animal Health of Vietnam, DAH) та керівники відповідних управлінь. DAH є відокремленим генеральним департаментом Міністерства сільського господарства В’єтнаму й безпосередньо регулює питання доступу на ринок.
Пріоритетним питанням було відкриття ринку В’єтнаму для української харчової продукції, насамперед свинини. За даними 2023 року, до країни імпортували свинину на $176 млн переважно з Бразилії, Німеччини, Канади, Польщі, США та Іспанії. За перші вісім місяців 2024 року обсяг імпорту свинини до В’єтнаму був удесятеро більшим за експорт. Країна ввезла продукт загальною вартістю $144 млн. Загалом право поставляти свою свинину до В’єтнаму мають 27 країн, однак серед них досі немає України.
Оскільки попит на внутрішньому ринку В’єтнаму продовжує зростати, Асоціація «М’ясної галузі» визначила відкриття місцевого ринку пріоритетом на поточний рік.
Учасники зустрічі погодили такі положення:
- Прискорити вирішення питання відкриття ринку В’єтнаму, зокрема за допомогою прямих контактів на рівні технічних спеціалістів двох відомств – ДПСС України та Департаменту охорони здоров'я тварин В’єтнаму.
- Надати роз’яснення та коментарі щодо вимог до українських продуктів і відповісти на запити, які залишилися недостатньо проясненими під час попередніх листувань – з боку в’єтнамської сторони.
- Українська сторона має детально опрацювати порядок протиепізоотичних заходів і належним чином поінформувати про них в’єтнамських колег.
Окрему увагу було приділено питанню вакцинації АЧС. На відповідне запитання Dr. Nguyen Van Long підтвердив, що В’єтнам зареєстрував та успішно застосовує вакцину AVAC ASF LIVE у боротьбі з АЧС. Також Вʼєтнам має двосторонню угоду з Філіпінами щодо визнання торгівлі свининою від вакцинованих свиней.

У Філіппінах вакцина AVAC також була офіційно зареєстрована, її закуповують як на державному рівні, так і на рівні бізнесу. Цей підхід разом з іншими заходами може сприяти відкриттю азійських ринків і для української свинини, навіть ще у статусі країни неблагополучної по АЧС після введення вакцинопрофілактики АЧС і в Україні.
Сторони підтвердили, що свинина залишається пріоритетним продуктом для відкриття ринку В’єтнаму (з-поміж низки інших, по яким ведуться переговори) та погодилися співпрацювати як на двосторонньому рівні, так і в рамках міжнаціональних організацій і заходів. Асоціація «М’ясної галузі» координуватиме й надалі зусилля бізнесу для прискорення відкриття ринку та розвитку українського свинарства на міжнародному рівні.
Бекграунд. Раніше Mind повідомляв, що Україна не спроможна забезпечити споживання свинини власним виробництвом. Від 10 до 30% свинини в Україні імпортується.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].