Заробляти в Україні: як зберегти працівників в умовах кадрового голоду
Які преференції та бонуси пропонують вітчизняні роботодавці та на що очікують шукачі вакансій

Минулого року за даними прикордонної служби Польщі понад 13 000 українців працювали в країні нелегально. Наразі українці дедалі частіше їздять до Польщі і рідше – до Росії.
Ще у 2018 році Міністерство економічного розвитку і торгівлі України визначило ключові ризики для української економіки на 2018–2021 роки. Одним з основних став кадровий голод. Як вдається українським роботодавцям залишати працівників в країні Mind писав у матеріалі «Битва за кадри: як українські роботодавці конкурують за представників робочих спеціальностей».
Керівник напрямку OLX Робота Марія Абдулліна розповіла Mind, які преференції вже сьогодні пропонують українські компанії для збереження працівників в умовах кадрового голоду.
Які спеціальності затребувані сьогодні в Україні?
Сьогодні ми бачимо, що ці ризики виправдалися, і за останній рік ситуація тільки погіршилася. За інформацією Державної служби статистики, за перше півріччя 2019 року кількість офіційно зареєстрованих незайнятих вакансій зросла до 93 200. Це на 13,1% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Зокрема, це стосується сфери «блакитних комірців».
На державному рівні цю проблему намагаються вирішити шляхом безкоштовного навчання. Ще у 2017 році Кабінет Міністрів затвердив перелік з 19 загальнодержавних професій, навчання за якими здійснюється за рахунок держави. Серед них – токар, монтер колії, машиніст і т. д. У 2018 році до цього списку додали ще шість професій, серед яких зварювальник і слюсар.
Які преференції пропонують роботодавці?
Однією з основних причин кадрового голоду стала трудова міграція. Люди їдуть у пошуках кращого заробітку. За даними «OLX Робота», рівень заробітної плати за кордоном у 2017 році становив 22 350 грн, у 2019-м – виріс до 26 950 грн. У таких умовах виживає той бізнес, який вміє вчасно адаптуватися під ринок, проявляє гнучкість в підходах до пошуку кадрів. Однак важливо вміти не тільки знайти хороші кадри, а й утримати їх.
У першу чергу йдеться, звичайно, про гідну заробітну плату. Багато роботодавців вже і так зрозуміли, що без належного рівня оплати праці зберегти кадри навряд чи вийде. Це підтверджують і дані «OLX Робота». Зокрема, у робочих сферах – роздрібній торгівлі, продажах і закупівлях – середня заробітна плата у 2017 році була 5200 грн. За два роки зростання склало 31%, і в 2019 році цей показник досяг рівня 7750 грн.
У сфері будівництва за цей самий період зростання було ще більше – 40%. Так, якщо у 2017 році робітники отримували близько 9950 грн, то у 2019-му – 13 350 грн. Найбільше зростання при цьому показала сфера сільського господарства – зарплати збільшилися більш ніж наполовину – з 6550 грн у 2017 році до 10 250 у 2019-му. Динаміка зростання заробітних плат спостерігається по всіх категоріях робочих спеціальностей: домашній персонал, охорона і безпека, виробництво і т. д.
Крім фінансової стабільності, для працівників вкрай важлива і соціальна захищеність. Програми медичного страхування, можливість отримання матеріальної допомоги в складних життєвих ситуаціях, пропозиції для відпочинку і оздоровлення, харчування – все це додає плюсів роботодавцям в очах здобувачів.
Тут роботодавцям на допомогу може прийти так званий кафетерій пільг. Суть його в тому, що кожен співробітник може вибрати ті пільги, які йому цікавіші. Це може бути медичне страхування, оплата транспорту і харчування, безкоштовні туристичні путівки і т. д. Працівники, які самостійно обирають компенсації, зазвичай стають більш лояльними до компанії, адже можливість вибирати винагороду самостійно вже сама собою розглядається персоналом як певна пільга.
Що важливо для українських працівників?
У листопаді минулого року співробітники «OLX Робота» провели соціальне опитування щодо умов праці, в якому взяли участь понад 3100 респондентів. Результати говорять про те, що майже для половини українців важлива оптимальна комбінація грошової винагороди і нематеріальних умов. Зокрема, 66% опитаних вважають, що роботодавець повинен забезпечувати працівників комфортними умовами на робочому місці, 29% – медичною страховкою, 22% – можливістю брати відгули, 57% – графік роботи, 50% – атмосферу в колективі, 23% – стабільність компанії на ринку тощо.
Справедливості заради варто сказати, що як додаткові бонуси 18% опитаних відзначили, що отримують премії на роботі, 19% роботодавець забезпечує кавою, чаєм і печивом, 13% – безкоштовним харчуванням або його компенсацією. Але статистика все ще залишає бажати кращого – 44% учасників зовсім не отримують додаткових бонусів.
Резюмуючи, можна сказати, що результати опитування повною мірою підтверджують теорію мотивації соціального психолога Фредеріка Герцбера: неможливо утримати співробітника і мотивувати його на кращі результати роботи, не забезпечивши для початку так звані гігієнічні фактори. Зокрема, мова про умови праці (безпека, прийнятне освітлення, графік роботи тощо), оплату (ринкова заробітна плата, що напевне задовольнить базові потреби співробітника, оплачувана відпустка та лікарняні), позитивний мікроклімат на робочому місці і надання співробітнику певною мірою прямого контролю за роботою.
Фактично це ті аспекти, які повинні бути фундаментом трудових відносин. Лише в таких умовах роботодавець зможе утримати персонал і скоротити його плинність, а потім і розвинути його продуктивність через мотивуючі чинники (визнання, розкриття перспектив росту, розширення ступеня відповідальності).
Автори матеріалів OpenMind, як правило, зовнішні експерти та дописувачі, що готують матеріал на замовлення редакції. Але їхня точка зору може не збігатися з точкою зору редакції Mind.
Водночас редакція несе відповідальність за достовірність та відповідність викладеної думки реальності, зокрема, здійснює факт-чекінг наведених тверджень та первинну перевірку автора.
Mind також ретельно вибирає теми та колонки, що можуть бути опубліковані в розділі OpenMind, та опрацьовує їх згідно зі стандартами редакції.