Їсти подано: чи очікує нас 2021 року продовольча криза

Їсти подано: чи очікує нас 2021 року продовольча криза

Як зміниться ситуація в м’ясній галузі

Їсти подано: чи очікує нас 2021 року продовольча криза
Фото: pixabay

Криза 2020 року не стала для населення продовольчою. Внутрішнє виробництво продуктів харчування було достатнім, а ціни на м’ясо навіть зменшилися або залишалися на рівні 2019 року. Зокрема, роздрібні ціни на свинину зменшилися до 100 грн/кг і нижче. Яких цін на м’ясо очікувати 2021 року й що на них впливатиме, розповів Mind виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі» Микола Бабенко.

Про минулорічну динаміку цін на свинину – у колонці експерта для Mind

Перевитрати, а через них висока собівартість вирощування свиней досі залишаються основною загрозою існування українського бізнесу у свинарстві.

В українських свинарів є дві проблеми. Перша – перевитрати й висока собівартість, друга – африканська чума свиней (АЧС). Якщо перевитрати й висока собівартість – це проблема внутрішнього ринку, і за неї платить покупець вищою ціною на м’ясо, то АЧС – транскордонна проблема всього свинарства. 2020 року АЧС дісталася Німеччини, через що найбільший виробник свинини в Євросоюзі втратив ринки збуту за межами ЄС.

Надлишок свинини в Євросоюзі привів до падіння цін на неї. Наприклад, за даними Євростату, оптові ціни на свинину 23 грудня 2020 року в ЄС були 1,32 євро/кг, на цю ж дату в 2019 році – 1,97 євро/кг.

Дуже висока ймовірність, що АЧС поширюється в ЄС з України. Вісім років українським свинокомплексом не виплачуються компенсації за свиней у випадку АЧС, а всі спроби запустити компенсації свинокомплексам, хоча б на рівні 500 млн грн на рік – блокуються галузевою асоціацією та профільним міністерством.

Через це в Україні утворився нелегальний ринок свиней, інфікованих АЧС, коли тисячі, десятки тисяч інфікованих свиней нелегально продаються на забій, переважно на нелегальні бійні.

Крім поширення АЧС, така практика підриває ринок і опускає ціни, бо ціна продажу інфікованих свиней вполовину менша від ринкової. Далі, ймовірно, вірус АЧС з інфікованим м’ясом, їжею, з трудовими мігрантами, туристами поширився за межі України.

Їсти подано: чи очікує нас продовольча криза в 2021 році

Про кризу у свинарстві 2021 року

Якщо дистанціюватися від суто технологічних причин і ринкової ціни на свиней менше 40 грн/кг, а взяти вище, то я б виділив такі:

  • перша причина – спроби монополізації галузі свинарства. Великі свинокомплекси витісняють із ринку середніх і малих виробників. Саме конкуренція на ринку стримує зростання цін на свинину. Не буде конкуренції – монополіст матиме вирішальний вплив на ціну. Тут гра п’ятірки найбільших свинокомплексів галузевої асоціації свинарів, яка відповідальна й за здачу інтересів галузі щодо компенсацій свинокомплексам, за появу і приховування нелегального ринку інфікованих свиней і поширення АЧС в Україні та ЄС, і за перевитрати, і, як наслідок, високу собівартість;
  • друга – корупція, фальшування з кормам і подорожчання зернових на 50%. Відповідно в тих, у кого свинарство було неефективним, стане ще більш неефективним, а по факту буде просто приносити великі збитки. Об’єктивно 2020 року собівартість свиней у багатьох свинокомплексах перейшла межу 40 грн/кг, а 2021 року неефективні свинокомплекси працюють із собівартістю 50 грн/кг;
  • третя причина – глобальний ринок. Сусідство з ефективним вирощуванням свиней в країнах ЄС і надлишок там виробництва свинини – не можна ігнорувати.

Які будуть ціни на свинину 2021 року

Перші три місяці 2021 року слід очікувати подальшого зниження роздрібних цін на м’ясо, зокрема свинину, наш прогноз роздрібних цін – 90–100 грн/кг, у ІІ кварталі почнеться зростання – 115–120 грн/кг. До літа поголів’я свиней в Україні через низькі ціни (для багатьох нижче собівартості) відчутно зменшиться й настане дефіцит, тоді ціни на свинину можуть зрости практично вдвічі до поточних цін – до 150–200 грн/кг.

Ціни на свинину формуються під впливом трьох факторів:

  • перший – безмитний імпорт значно дешевшої свинини з країн ЄС. 1–1,2 євро/кг без ПДВ – ціна некондиційних напівтуш (свиноматки і свині, що переросли). З доставленням і сплатою ПДВ, собівартість імпортованої свинини в напівтушах буде менше 50 грн/кг;
  • другий – курятина, низька собівартість, перевиробництво і обмеження експорту через пташиний грип. Собівартість свиней в Україні вдвічі вища за собівартість курки, у країнах з розвинутим свинарством – ці види м’яса мають однакову собівартість;
  • третій – відкриття 2021 року ринку землі і втрата значення свинокомплексів «соціальних проєктів», вони стануть непотрібні, ніхто далі не дотуватиме збиткові бізнеси.

До того ж від ціни на свинину залежать і ціни на інші види м’яса. Свинина й курятина – основні види м’яса у світі й конкурують між собою за споживача. В Україні ціна має особливо велике значення.

За минулі 5 років споживання свинини зменшилося практично більше ніж на 1/3, тоді як курятини збільшилося на 1/3. Поголів’я свиней щороку встановлює нові антирекорди і складає 1/4 до поголів’я на початок 1991 року (5 млн свиней 2021 року проти 20 млн свиней 1991-го). Водночас поголів’я птиці в Україні відновилося до рівня 1991 року.

У розвитку галузі пряма залежність від ефективності й собівартості.

Про собівартість свиней на свинокомплексах України та ЄС

Собівартість свиней в Україні різна. На свинокомплексах із сучасною генетикою вона була 2020 року менше 30 грн/кг, але в більшості, як і повідомила галузева Асоціація «Свинарі України», становила 38–41 грн/кг. В 2021 році собівартість зросте відповідно до 35–40 грн/кг у ефективних і 45–50 грн/кг у неефективних свинокомплексів.

Собівартість свиней у ЄС, без ПДВ, 2020 року при нижчих на 30% цінах на корми, ніж в Україні, – 0,8 євро/кг,  2021 року – 1 євро/кг.

Собівартість свиней в Україні – найвища в Європі і вдвічі вища за курку на тих само кормах. Насамперед через більші на 40% витрати кормів у собівартості свиней при менших на 30% цінах на корми ніж у ЄС. Подорожчання кормів наприкінці 2020 року на 50% неефективні свинокомплекси зробить надзбитковими.

Водночас вирощування й перероблення – єдиний ланцюг, ми взаємозалежні й мали подбати за сировинну безпеку. Весь ланцюг 2021 року має запрацювати злагоджено, а не в протистоянні свинарства й переробки, перетягуванні «цінового канату», як це було раніше.

Ми повинні були запропонувати ринку модель вирощування свиней 2021 року з гарантованою конкурентною собівартістю 35 грн/кг на традиційних сухих кормах і 20 грн/кг на рідкій годівлі.

Отже, Асоціація «М’ясної галузі» спільно з Центром підвищення ефективності у тваринництві (СІАВ) створює умови для зниження собівартості вирощування, щоб і ціни на м’ясо були доступні, і свинокомплекси були з прибутками. Зниження собівартості стало нашим спільним завданням №1 у програмі розвитку м’ясної галузі «Нове свинарство 2025».

Як заробити на свинині

Щоб свинокомплексам заробити 2021 року, потрібно зробити три кроки, як-от:

  1.  Якнайшвидша заміна генетики. Глобальний ринок – як гонки, виграє той, у кого досконаліший і надійніший автомобіль, у нашому випадку – свиноматка. Стара генетика свиней відстала від сучасного свинарства.
  2.  Керування витратами, контроль собівартості.
  3. Консолідація вирощування й перероблення, захист від корупції та фальшування.

Якою має бути консолідація свинарів і переробників?

Об’єднання виробників і переробників – загальносвітова тенденція, вигідна для обох сторін. Ми зібрали все саме передове, від генетики, планування, обліку й контролю до годівлі, лабораторної діагностики, профілактики й лікування, захисту від корупції і фальшування. Все це ми пропонуємо свинарям 2021 року через кооперацію виробників і переробників. Готові фінансувати розширення потужностей із вирощування або модернізацію вже наявних.

Реалізація цих кроків допоможе зменшити собівартість у вирощуванні до рівня ЄС і навіть нижче, не допустити продовольчої кризи, інакше потрібно готуватися до значного зростання цін на м’ясо 2021 року.

Автори матеріалів OpenMind, як правило, зовнішні експерти та дописувачі, що готують матеріал на замовлення редакції. Але їхня точка зору може не збігатися з точкою зору редакції Mind.

Водночас редакція несе відповідальність за достовірність та відповідність викладеної думки реальності, зокрема, здійснює факт-чекінг наведених тверджень та первинну перевірку автора.

Mind також ретельно вибирає теми та колонки, що можуть бути опубліковані в розділі OpenMind, та опрацьовує їх згідно зі стандартами редакції.

У випадку, якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію. Або надішліть, будь-ласка, на пошту [email protected]
Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло