Підтримати своїх: як розвивати український ринок крафтового алкоголю

Підтримати своїх: як розвивати український ринок крафтового алкоголю

Що заважає популяризувати його серед українців

Підтримати своїх: як розвивати український ринок крафтового алкоголю
Фото: depositphotos

Українці поки що витрачають більше грошей на імпортні напої. Водночас у нашої держави є все необхідне, щоб змінити це. Локальні напої цілком можуть витіснити більшу частину імпорту, але для цього не вистачає профільного закону. Що саме потрібно змінити в законодавстві і як підтримати національних крафтових виробників, розповіла Mind голова громадської спілки «Асоціації крафтових дистиляторів України» Катерина Лавренова.

Останні соціологічні опитування щодо вживання алкоголю українцями проводила група «Рейтинг» у 2021 році. Дані свідчать, що в Україні споживають сидр, шампанське, вино, пиво, настоянки, а також різні міцні напої (горілку, коньяк, віскі, ром, вермут, джин).

Але, якщо проаналізувати асортимент, представлений на полицях супермаркетів і спеціалізованих магазинів, стає зрозуміло – здебільшого українці витрачають гроші на імпортний алкоголь.

За інформацією ресурсу AgroPolit, 2020 року Україна імпортувала близько 74 000 тон алкогольних напоїв із концентрацією спирту менш як 80% (переважно коньяк, віскі, горілка, лікери і солодкі наливки) на суму $227 млн. Виноградних та інших вин ввезено майже 91 000 тон вартістю $224 млн, а солодового пива – 70 000 тон вартістю $67 млн.

Пиво здебільшого привозили з Мексики, Бельгії та Німеччині. Різні вина закуповували переважно в Італії, Франції, Грузії та Іспанії, міцний алкоголь – у Великій Британії, Грузії, Ірландії, Німеччині та Вірменії.

Кількість імпорту, причому не завжди якісного, представленого в маркетах, переважає над вітчизняними напоями у співвідношенні приблизно 70% до 30%.

Наприклад, віскі в нас продають тільки з інших країн, але це не означає, що українці не здатні його виготовити.

Чим можуть зацікавити національні виробники? 

Сьогодні в України є величезний потенціал – економічний, гастрономічний і туристичний.

Наші виробники можуть бути представлені практично в усіх популярних сегментах алкогольних напоїв. Підтвердженням тому є національні та міжнародні відзнаки деяких українських вин і міцного алкоголю, які вони отримують у рамках престижних професійних конкурсів.

За спостереженнями Асоціації крафтових дистиляторів України, українці останніми роками стали більше цікавитися локальними напоями. Це говорить про початок формування культури споживання. Так само місцеві напої запитують у магазинах і барах іноземні гості, адже їм набагато цікавіше привезти яко сувенір продукцію українського виробництва, зокрема й алкоголь.

Вітчизняні крафтові дистилери роблять багато напоїв із різними смаками, з натуральних інгредієнтів і високої якості. Деякі, особливо фруктові та виноградні дистиляти, здатні конкурувати з імпортними торговими марками.

Як потрібно змінити законодавство? 

Але, щоб стати на полиці в магазинах і почати співпрацювати з барами, кафе, ресторанами, нашим малим виробникам дистиляту не вистачає змін у законодавстві, вони просто не в змозі легально працювати за наявних умов. Ми маємо запит ринку на нові, цікаві та якісні вітчизняні напої, а задовольнити його не можемо.

Виробництво алкоголю наразі регулює Закон України №481, де плодові, зернові дистиляти й алкогольні напої на їхній основі чітко не відображені. Плодовий і зерновий дистилят, згідно із законодавчими актами та стандартами, згаданий здебільшого як допоміжна чи другорядна сировина, а не як високоякісний продукт, яким його вважають у розвинених країнах світу.

Така ситуація значно ускладнює оформлення й отримання всіх необхідних дозвільних документів. Сама процедура отримання ліцензії на виробництво алкогольних напоїв дуже складна та непідйомна для малих виробників, а обов’язкове отримання оптової ліцензію на продаж – це взагалі нереально для крафтовиків.

У 2020–2021 роках Асоціація крафтових дистиляторів України брала активну участь у підготовці потрібних галузі законопроєктів, щоб можна було зрушити ситуацію з місця. На момент підготовки цього матеріалу у Верховній Раді зареєстровано два документи:

  1. Внесений Кабінетом Міністрів України під реєстраційним номером 5762 проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов виробництва дистилятів суб'єктами малого підприємництва» (від 14.07.2021).
  2. Ініційований низкою народних депутатів проєкт закону під реєстраційним номером 5311 «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» (щодо малих виробництв дистилятів)» (від 29.03.2021).

Під час обговорення цих законодавчих ініціатив влітку, на ІІІ Всеукраїнському форумі-виставці «Міцний Крафт 2021» Craft Ukrainian Distillers & Vendor, який проводила асоціація, народний депутат Мар’ян Заблоцький зазначив, що в держави є наміри найближчим часом створити для малих виробництв дистилятів справедливі та конкурентоздатні умови роботи.

І їм це дуже потрібно, аби посісти своє місце на ринку алкогольних напоїв в Україні в різних сегментах.

Отже, щоб українці почали частіше віддавати перевагу алкогольним напоям вітчизняного виробництва, наразі потрібна допомога держави. І така увага повернеться їй у вигляді податків, нових робочих місць і збільшення кількості туристів, які привозитимуть гроші в країну.

Автори матеріалів OpenMind, як правило, зовнішні експерти та дописувачі, що готують матеріал на замовлення редакції. Але їхня точка зору може не збігатися з точкою зору редакції Mind.

Водночас редакція несе відповідальність за достовірність та відповідність викладеної думки реальності, зокрема, здійснює факт-чекінг наведених тверджень та первинну перевірку автора.

Mind також ретельно вибирає теми та колонки, що можуть бути опубліковані в розділі OpenMind, та опрацьовує їх згідно зі стандартами редакції.

У випадку, якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію. Або надішліть, будь-ласка, на пошту [email protected]
Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло