В Україні запустили виробництво власного рослинного м’яса
Засновник стартапу два роки разом зі спеціалістами розробляв технологію виготовлення продукту

Українська компанія Eat Me At повідомила, що випустила на ринок рослинне м'ясо у вигляді фаршу, яке за смаковими властивостями нічим не відрізняється від мʼясної продукції.
«Нашою метою було зробити м’ясо з рослин, яке за смаком не відрізнялося б від тваринного та було б корисніше за своїми властивостями», – зазначає розробник ідеї і засновник Eat Me At Андрій Черуха.
«У США майже 10 років тому почали розробляти м’ясо на основі рослин. У 2018-му, коли його вже можна було придбати в супермаркетах та скуштувати у місцевих ресторанах, я поїхав в Америку з метою спробувати та привезти зразки в Україну», – розповідає Черуха.
«За два роки, починаючи з 2018-го, я познайомився з десятками технологів із різних країн, ми зробили сотні тестів, рецептур фаршу, випрацювали власні технології виготовлення, перш ніж досягти продукту, який нам повністю сподобався», – каже автор стартапу.
Знайомтесь, це Андрій 🦸♂️ Він працював над ідеєю більше двох років, зробив сотні тестів, посмажив тисячі зразків,...
Опубліковано Eat Me At Середа, 23 вересня 2020 р.
Андрій Черуха поділився секретом, які інгредієнти входять в рослинний фарш від Eat Me At:
-основа – це текстурований соєвий білок, який багатий на рослинні білки;
- за смак відповідають дріжджові екстракти, які виготовляються з неактивних дріжджів, вони в своєму складі дуже багаті білками і вітамінами групи В.
- для присмаку м’яса та вирішення проблеми дефіциту заліза в раціоні людей до складу ми додаємо мінерали коджі, які добуваються природним шляхом з міцелію коджі (різновид грибів, який часто використовується в азіатській кухні для бродіння та ферментації продуктів).
- для скріплення фаршу в стабільну масу використовується метилцелюлоза, за властивостями схожа на желатин;
- для жирності додана кокосова і соняшникова олія.
- колір м’яса імітує сік буряка та натуральний барвник із карамелі.
Засновник Eat Me At стверджує, що такий продукт може стати альтернативою тваринному мʼясу.
«Ще з університетських часів я не раз практикував вегетаріанство, але максимум мене вистачало на один рік. Мабуть, тому, що м’ясо для мене – це смачно, і воно надто сильно інтегроване в наше повсякденне життя. Але те, яким способом таке м’ясо добувається, завжди було для мене неприйнятним. Є безліч речей, які людство згадує, як темну пляму історії. Судячи з розвитку цивілізації, вже через кілька десятиліть нам буде так само соромно за жорстоке поводження з тваринами, за шкоду екології – тільки заради смаку їжі», – каже Андрій Черуха.
Як вказано на сайті виробника, ціна за 350-грамову упаковку такого продукту складе 160 грн, при оптових замовленнях передбачені знижки.
Рослинне м'ясо тим часом стає все популярнішим у світі. Як повідомлялося, в Ізраїлі на 3D принтері вперше надрукували рослинний стейк.
Нещодавно стало відомо, що Nestle почала виробляти «штучну рибу» – рослинну заміну тунця.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].