Рослинне «м'ясо» зрівняється за вартістю з тваринним уже через 2-3 роки – дослідники
А згодом воно ставатиме все дешевшим в умовах конкуренції

Роздрібна вартість рослинного «м'яса» впаде до рівня звичайного вже в найближчі два-три роки, заявили опитані аналітики і топ-менеджери компаній, що працюють на ринку. Про це пише Forbes з посиланням на Financial Times.
Націнка на інноваційне м'ясо поступово знижується, вважає аналітик німецького банку Berenberg Дональд Мак-Лі. Згодом рослинне «м'ясо» стане взагалі на 30-40% дешевшим від справжнього, вважає консалтингова компанія AT Kearney.
Виробники поступово знижують ціни. Американський стартап Impossible Meat, що створює продукти на рослинній основі, 2 лютого анонсував зниження рекомендованої ціни на котлети для бургерів для роздрібних магазинів на 20%.
А ізраїльський стартап Future Meat Technologies зміг виростити курячу грудку з клітин реальної курки в біореакторі всього за $7,5. У 2013 році, коли ця технологія тільки з'явилася, штучне м'ясо коштувало $300 000, порівнює газета.
Зараз продажі рослинного «м'яса» становлять приблизно 1% від усього м'ясного ринку, стверджують аналітики. При цьому ціна поряд зі смаком і корисністю зараз є ключовим фактором для компаній в спробах розширити базу споживачів.
Коли бренд досягає певного порогу ціни, для нього стають доступними всі канали рітейлу, зазначив співробітник компанії з дослідження альтернативного білка Good Food Institute Зак Уестон. За його словами, без цього неможливо навіть потрапити в більшість магазинів. Тому бізнес прагне як мінімум до паритету вартості з тваринним м'ясом.
Один з найбільших у світі стартапів Beyond Meat планує досягти такого паритету як мінімум по одному зі своїх продуктів до 2024 року. Компанія скорочує вартість виробництва за рахунок інтеграції підприємств, щоб зменшити вартість праці і витрати на логістику. З моменту IPO стартапу в 2019 році вартість котлет Beyond Meat скоротилася з $12 до $9 за один фунт (0,45 кг). Націнка на штучне м'ясо скоротилася в тому числі за рахунок подорожчання яловичини в 2020 році, додала газета.
«Інвестори теж очікують зниження вартості виробництва в найближчі кілька років, пише FT. Люди здивуються тому, як різко знижуються витрати. Ефективність покращується дуже швидко», – заявив газеті Аластейр Купер з інвестиційної компанії VC ADM Capital.
Як повідомлялося, найбільший в світі постачальник м'яса JBS задумався про виготовлення його рослинних замінників – в компанії переконані, що світ буде їсти більше штучного м'яса, оскільки справжнє стає все дорожчим.
Нагадаємо, в Україні запустили виробництво власного рослинного м’яса Eat Me At.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].