mind
8 млрд неефективності, або Чому українці платять за перевитрати у свинарстві

8 млрд неефективності, або Чому українці платять за перевитрати у свинарстві

При цьому собівартість виробництва – найбільша в Європі, а свинина вроздріб дорожча за польську удвічі

Цей матеріал також доступний російською
8 млрд неефективності, або Чому українці платять за перевитрати у свинарстві
Фото: pixabay

Ціни на продукти харчування в Україні вищі за ціни в сусідній Польщі подекуди удвічі та навіть більше. Причини різні: для курятини – монополія у виробництві м’яса птиці, для свинини – собівартість, яка наразі є однією з найвищих у світі.

Гендиректор Центру підвищення ефективності у тваринництві Микола Бабенко спеціально для Mind пояснює, чому собівартість виробництва свинини в Україні сягає таких високих показників (одна з найвищих в Європі), як виправити цю ситуацію та чому держава не звертає уваги на проблеми галузі.

Попри низьку вартість ресурсів та робочої сили, в Україні тримаються високі ціни на продукти харчування. Наприклад, вартість курятини майже вдвічі вища, ніж у сусідній Польщі, й тримається на такому рівні попри те, що левова частка бюджетних  дотацій, як вони б не називалися впродовж усіх років, діставалася птахівникамАле не завдяки дотаціям ця галузь стала успішною.

Конкурентоздатність бізнесу забезпечує лише низька собівартість. Українські виробники курятини – одні з найефективніших у світі: собівартість 1 кг живої птиці в Україні на рівні з Бразилією – 0,65 євро (20–22 грн) без ПДВ. А висока ціна на роздрібну курятину в Україні гарантує їм високий прибуток. Для порівняння: курячі чверті в Україні коштують від 40 грн/кг, а в тій самій Польщі – від 20 грн/кг (у перерахунку).  

Читайте також: Попереду лише Бразилія: чому українці нехтують свининою заради курятини.

Так само часто свинарям дорікають високими цінами на свинину. Але причини цього явища заслуговують на особливу увагу. «Вітчизняні свинарі працюють у нуль, а то й у мінус», – із таким заголовком з’явилася інформація на сайті асоціації «Свинарі України». Згідно з даними асоціації, середній показник собівартості виробництва свиней у 2018 році по країні становив від 37 до 41 грн. У 2019 році собівартість свинини у таких виробників уже вища. А ціна на живих свиней тримається на рівні 40 грн за 1 кг.

Так склалося, що, продаючи партію свиней на м’ясокомбінат, свинарі зазвичай не знають її собівартості. У лютому, коли будуть зведені всі витрати і доходи за 2018 рік, може виявитися, що вирощування свиней взагалі було збитковим.

У птахівництві короткий виробничий цикл: він складає 42 дні, отже, за рік птахофабрика може пройти більше шести циклів. Для свинарства норматив вирощування – 175 днів, тобто два цикли на рік. При цьому на свинокомплексах одночасно утримуються різновікові та різновагові тварини, часто в одних і тих самих приміщеннях. Контролювати такий бізнес складніше.

До того ж багато років на ринку не було програми для технологічного управлінського обліку з контролем собівартості вирощування свиней у реальному часі. Зараз вже є програми, які забезпечують легкий та точний контроль вирощування свиней і собівартості в реальному часі. Це особливо важливо для нашої країни з нестабільними цінами на м'ясо, корми, ветпрепарати й енергоносії, а також з «творчим» курсом національної валюти.

Фактична собівартість свинини на рівні 37–41 грн є дуже високою та руйнівною для галузі.

Але нормативна собівартість (яка складається з підрахунку усіх витрат, необхідних для відгодівлі свині до 110 кг за шість місяців) у 2018 році мала складати 27–30 грн з ПДВ. Така цифра є актуальною на основі ринкових цін на зернові для свинокомплексів закритого типу (тобто із годівлею маточного поголів’я).

Промислові виробники, як правило, продають на м’ясокомбінати свиней вагою 110 кг живими. Отже, перевитрати на кожну вирощену свиню в Україні складають близько 1000 грн, які мали б стати прибутком того, хто їх вирощує.

Українське свинарство, за даними Держкомстату, – це 600 000 тонн свинини в забійній вазі на рік, що приблизно складає 780 000 тонн у живій вазі. Якщо скласти щорічні середні перевитрати всіх виробників свинини, виходить, що галузь витрачає зайві майже 8 млрд грн на корми, ветпрепарати та інше.

Приховувати такі перевитрати щороку – те ж саме, як не помічати гостре захворювання. «Хворобу» потрібно лікувати, інакше може зникнути ціла галузь.

Читайте також: Свині не винні: чому виробництво традиційного українського продукту стало невигідним.

Поки що за високу собівартість платять кінцеві споживачі. Наприклад, у Польщі, де мінімальна заробітна плата вчетверо вища за українську, свинину в супермаркеті можна купити за ціною, удвічі меншою, ніж в Україні. Хоча дотацій для свинарства не лише в Польщі, а й в інших країнах ЄС немає.

На цьому етапі можна констатувати, що підвищення цін на живих свиней замість зниження собівартості їх вирощування – шлях у нікуди.

Чому дорожчає свинина

По-перше, збільшення ціни на свинину призведе до зменшення її споживання (українці й без того за чотири роки скоротили споживання свинини на третину, або на 300 000 тонн на рік).

По-друге, свинину за такого сценарію остаточно замінить курятина – головний її конкурент. Дані статистики це підтверджують: споживання курятини за останні чотири роки не зменшилось, а навіть виросло. І курятина вже має найнижчу собівартість у світі.

Рішення для українських свинарів у такій ситуації лише одне – ставати ефективними, конкурентними, зменшувати собівартість вирощування свиней на фермі.

Для порівняння: офіційні дані Євростату з ринковими цінами на напівтуші свиней з 1 січня 2016 по 6 лютого 2019 року в країнах, що є найбільшими експортерами свинини у світі. Зокрема, поточні ціни на напівтуші складають від 0,94 до 1,35 євро без ПДВ за 1 кг. А в цих цінах вже враховано прибуток не лише фермера, а й бійні.

Стежте за актуальними новинами бізнесу та економіки у наших Telegram-каналах Mind.Live та Mind.UA, а також Viber-чаті