Хлібне питання: про міфи та користь бездріжджового хліба
Які різновиди «здорового» хліба існують і який обсяг цього ринку

Останнім часом з’явилося безліч міфів і недостовірної інформації про «здоровий» хліб, який найчастіше називають бездріжджовий. Що ж насправді являє собою такий хліб, розповів Mind експерт і керівник бізнес-напряму виробництва хлібобулочних виробів Максим Український.
Отже, до сегменту «здорового» хліба належать: бездріжджовий, цільнозерновий, мультизерновий та безглютеновий.
Бездріжджовий хліб
Вважається, що такий хліб корисний, бо в ньому немає дріжджів. Насправді їх в ньому стільки ж, скільки в будь-якому дріжджовому.
Виходить, бездріжджового хліба просто не існує?
Виявляється, дріжджовий хліб вперше з'явився у древніх єгиптян ще в XVII столітті до н.е. І готувався він на заквасці. Процес сквашування в хлібному виробництві тривав аж до XIX століття, поки ним не зацікавилися вчені. Вивчивши хлібну закваску під мікроскопом, вони виявили мікроорганізми, які змушують тісто підніматися. І відтоді для прискорення процесу ферментації люди почали їх культивувати.
Прихильники правильного і здорового харчування акцентують увагу на тому, що дріжджі шкідливі. Насправді вираз «бездріжджовий хліб» не говорить про його склад, а швидше пояснює технологію приготування тіста. І бездріжджовий хліб, і масовий (індустріальний) мають у своєму складі дріжджі. Просто в першому випадку вони отримані із закваски, а в другому – шляхом штучної культивації.
Закваска і є продукт бродіння, без якого підсмажену кірочку і пористий м'якуш ніяк не спечеш. Якщо м'якуш розпушений і має пори, такий хліб точно приготовлений на дріжджах – пресованих, рідких або в складі закваски.
Використання промислових або «диких» мікроорганізмів на корисність виробу жодним чином не впливає. Крім того, наукою доведено, що всі вони, незалежно від походження, гинуть за температури 60 °С, а при випіканні хліба температура в печі коливається від 95 до понад 200 °С.
Тобто бездріжджовий хліб містить «дикі» мікроорганізми, а штучно культивовані дріжджі входять до складу звичайного хліба.
Мало хто замислюється, наскільки корисні дріжджі. Вони містять велику кількість вітамінів групи В (В1, В2, В3 або РР, В5, В6, В8, В9, В12), мінеральних речовин, вкрай необхідних організму людини (залізо, цинк, кальцій, магній).
Цільнозерновий хліб
У сегменті ринку «здорового харчування» існують сорти хліба, які майже не сприяють набору зайвої ваги – наприклад, цільнозерновий хліб.
Хліб, виготовлений на 100% із цільних зерен, на думку дієтологів, менш корисний, ніж хліб з пророщеної пшениці. Однак він містить більше білка і клітковини, ніж звичайний хліб. Водночас не весь цільнозерновий продукт можна вважати «здоровим». Через прагнення поліпшити смак такого хліба в нього часто додають штучні підсолоджувачі, а також синтетичні консерванти і стабілізатори.
Вивчаючи упаковку, потрібно звернути увагу на те, щоб у такому хлібі містилося менше 3 г цукру на порцію.
Мультизерновий хліб
Такий хліб виробляється з декількох видів зерен, серед яких зазвичай пшениця, ячмінь і пшоно. Це необов'язково цільнозерновий продукт, але в будь-якому випадку в ньому багато мінералів і поживних речовин. За рахунок багатих білком зерен цей хліб також дуже поживний, але і досить калорійний, що варто враховувати при плануванні раціону.
Безглютеновий хліб
Хоча такий хліб зазвичай вважають дуже корисним, насправді продукт з відсутністю клейковини, яку так не люблять сучасні шанувальники здорового способу життя (ЗСЖ), виробляють із застосуванням важких крохмалів. Їхнє джерело – борошно з білого рису і картопля. Аби поліпшити текстуру і смак такого хліба, додають жири та шкідливі цукри. У цілому в безглютеновій випічці міститься менша кількість білка, клітковини і поживних речовин.
Обсяг ринку «здорового» хліба
За кордоном, де цей ринок сьогодні активно зростає і розвивається, через його «молодість» групу таких продуктів часто відносять до «дієтичних примх». З огляду на тренд на здорове харчування, аналогічні продукти стають все поширенішими серед звичайних споживачів, які стежать за своїм харчуванням і здоров'ям.
Саме тому світовий ринок «здорового» хліба має позитивну динаміку зростання в грошовому вираженні та збільшився з $1,8 млрд у 2008 році до $3,2 млрд у 2019-му. Згідно з прогнозами, до 2022 року обсяг цього ринку складе $4,5 млрд, тобто зросте в 1,4 раза порівняно з 2019-м, що відповідає 9% приросту щорічно.
На частку таких продуктів на світовому ринку в регіональному розрізі припадає: у Північній Америці – 52% ринку, Європі – 35%, Азіатсько-Тихоокеанському регіоні – 8%, решті світу – 5%.
Водночас, незважаючи на різноманітність видів хліба в «здоровому» сегменті, в Україні ринок залишається досить складним та інертним.
Український ринок займає близько 0,3–0,5% від світового, що в грошовому вираженні у 2019 році становило $14,1–15,5 млн. Це з урахуванням всієї продукції, що продається в Україні і за кордоном.
Звичайно, обсяг поки незначний, але потенціал для зростання дозволяє нам, як виробнику хлібобулочних виробів, будувати плани щодо розробки і впровадження «здорового» хліба в сьогоднішній асортимент.
Автори матеріалів OpenMind, як правило, зовнішні експерти та дописувачі, що готують матеріал на замовлення редакції. Але їхня точка зору може не збігатися з точкою зору редакції Mind.
Водночас редакція несе відповідальність за достовірність та відповідність викладеної думки реальності, зокрема, здійснює факт-чекінг наведених тверджень та первинну перевірку автора.
Mind також ретельно вибирає теми та колонки, що можуть бути опубліковані в розділі OpenMind, та опрацьовує їх згідно зі стандартами редакції.