Закохатися в хімічні елементи: навіщо читати книжку «Ложка, що зникає»
Як поетично розповісти про періодичну таблицю

Бекґраунд. Коли ви берете ртутний термометр до рук, то ви, найімовірніше, користуєтеся ним з думкою «аби тільки не розбити», адже боїтесь рідини всередині. Сем Кін, автор книжки «Ложка, що зникає», будучи дитиною, ніколи цим не переймався, а навпаки, частенько розбивав термометри.
На перших сторінках книжки ми знайомимося з теплими дитячими спогадами про, уявіть собі, ртуть, яка викликала в автора неабиякий інтерес. Адже, коли розливається вода – лишається лише пляма, а тут маленькі кульки, що тяжіють одна до одної. І як же цікаво було маленькому Семові спостерігати за мамою, яка з обережністю котила одну кульку ртуті до іншої, а ті об’єднувались.
Можна подумати, що книжку написав хімік, який до безтями закоханий в науку, якій присвятив усе життя. Проте Сем Кін – це американський письменник, який написав не одну нон-фікшен книжку саме про науку.
Його книжки допомагають зазирнути у світ точності, досконалості та формул, без відчуття, що знову відкрив шкільний підручник. Не встигаєш озирнутись – і ти вже знаєш, чому елементи періодичної системи розташовані саме так, чому не можна їх міняти місцями, і хто саме доклав зусиль для того, щоб ці елементи були досліджені та знайшли власне місце на карті хімічного всесвіту.
Оригінальна назва: The Disappearing Spoon And Other True Tales of Madness, Love, and the History of the World from the Periodic Table of the Elements
Видавництво: Фабула
Наклад: 1100 примірників
Сюжет. «Ласкаво просимо на урок географії. Перед вами карта нашого світу «Хімія» – саме так могла б починатися книжка Сема Кіна, адже він розповідає про періодичну таблицю, як про карту, а елементи – її мешканці, які мають пожиттєву заборону на виїзд зі свого місця розташування.
Насправді ви ніколи не могли собі уявити, що в книжці про періодичну систему можна знайти посилання Платона та його діалог про кохання та еротику «Симпозіум» і побачите пояснення, що таке благородні гази в «платонівському» стилі: «Той, хто обожнює досконале й незмінне і зневажає тлінне та невидатне, безперечно, віддасть перевагу перед усіма іншими елементами благородним газам. Бо вони ніколи не змінюються, ніколи не коливаються, ніколи не погоджуються з іншими елементами, як то роблить простолюдин, пропонуючи дешеві товари на ринковій площі. Вони нетлінні та ідеальні». Ось такою фразою автор описує те, що благородні гази не взаємодіють з іншими елементами.
Назви розділів – це теж окремий вид мистецтва, як-от: «Коридор отруювачів: «Ой-ой», у якому розповідається про отруйні елементи. Кадмій, який раніше можна було побачити в складі звичайної чашки, виявляється, вимивається кислим фруктовим соком і був причиною хвороб сотень людей.
Тут же ми знайомимося з талієм – приємним на звучання, але жахливо токсичним, «відомим як отрута отруювачів, елемент для людей, які отримують майже естетичне задоволення від присмачування їжі та напоїв токсинами».
Розповідати про деталі цієї книжци – це псувати читачеві задоволення від очікуваних метафор і нових місць на «хімічній карті світу». Сем Кін зробив чудову роботу – змусив людей закохатися не в персонажів історії, а в хімічні елементи та науку загалом.
Вам сподобається, якщо: ви завжди не любили хімію в шкільні роки, але не проти дати цій науці ще один шанс. Ви точно ще ніколи не читали про хімічні елементи, описані з такою любов’ю. Якщо ви школяр або ваші діти ходять до школи – дайте їм цю книжку. Вона точно допоможе розібратися з періодичною системою хімічних елементів настільки, що вона нарешті стане не просто плакатом на стіні кабінету хімії, а справжньою шпаргалкою. Для звичайного ж читача, який і думати забув про школу, вона може стати відкриттям, адже ви точно не розглядали періодичну таблицю, як карту й не знайомилися з окремими «островами» на ній.
Вам не сподобається, якщо: ви науковець або людина, тісно пов’язана з наукою, і вже давно знаєте викладену в книжці інформацію. Проте вам може бути цікаво, як із такою ніжністю можна описати ледве не кожний елемент з уже згаданої таблиці.
Головна причина прочитати: якщо ви не любили хімію в школі – забути про ті жахіття раз і назавжди, якщо вже в шкільні роки встигли закохатися в цей предмет – освіжити свої почуття та зануритися в них із новою силою. Ви дізнаєтеся не лише про властивості того чи іншого елемента та їхню взаємодію між собою, а також про людей, які за цим стояли.
У тому ж дусі:
«Несамовита фізика: скрипка, піца, вино і надпровідність» Андрій Варламов, Лев Асламазов
Якщо вам сподобалося закохуватися в науку, яку ви так не любили в школі, то розгляньте ще й фізику. Ця книжка вам розповість про щоденні звуки та явища, з якими ви стикаєтесь, але ніколи не задумувались, чому та як саме вони відбуваються.
Наприклад, чому несправність крану у квартирі одного сусіда чують від першого до останнього поверху, а крики в одній квартирі чути лише найближчим мешканцям? Чому річка ніколи не тече прямо, а навіть на рівнинах має власні вигини?
Ще ви розглянете разом з авторами книжки картину «У блакитному просторі» з погляду науковця та замислитесь, з якою ж швидкістю вітер роздуває вітрила намальованого корабля та багато іншого.
«Велика історія всього» Девід Крістіан
Якщо вам не хочеться заглиблюватися лише в одну науку, і ви шукаєте книжку, де можна прочитати про наш світ з погляду різних дисциплін – «Велика історія всього» саме для вас.
Тут зібрана історія людства з різних кутів, навіть астрономії, адже історія людства тісно пов’язана з історією Землі, а як тут розібратися без науки, що вивчає планети та зорі?
Ця книжка – хороша нагода відповісти на запитання «А чому колись склалося саме так?»
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].