Штучне м'ясо завойовує міжнародний ринок
Головна перешкода – усталені стандарти продажу продуктів

Організація Good Food Institute (GFI), що спеціалізується на вирощуванні штучного м'яса, почала пошук директора з міжнародного співробітництва, повідомило видання Quartz.
Спеціаліст займеться лобіюванням і комунікаціями з іноземними урядами, венчурними капіталістами, підприємцями та активістами, щоб привернути увагу громадськості до питання про альтернативне м'ясо. Організація вже почала роботу в Бразилії і Китаї.
У США GFI працює над лобіюванням змін стандартизації продовольчої системи. Поки що Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) не хоче визнавати законність маркування продукції нетваринного походження нарівні з традиційними продуктами. Наприклад, майонез без яєць не може називатися просто майонезом, а соєве молоко – просто молоком.
Однак GFI планує домогтися офіційного визнання права на таке маркування для м'яса, вирощеного в лабораторії. Зростання попиту на продукт змусить до законодавчого регулювання не тільки владу США, вважає глава GFI Брюс Фрідріх, – компанія почала роботу з юристами в Канаді, Великобританії та на Тайвані.
GFI також розраховує на успіх продукції в Бразилії, вважаючи, що саме там штучне м'ясо може перевершувати за якістю натуральне.
«Зараз вони продають консервоване рослинне м'ясо, яке нагадує мені те, що я їв у 1980-х роках, і воно коштує $6 за банку», – сказав Фрідріх в інтерв'ю Quartz. На користь GFI зіграв також скандал з бразильськими компаніями JBS і BRF. Влада країни звинуватила їх у торгівлі простроченими м'ясом і дачі хабарів санітарним інспекторам і чиновникам. У JBS і BRF категорично заперечували причетність співробітників до махінацій.
В область інтересів GFI також входить Китай. За даними OECD, щороку одна людина в цій країні з'їдає 3,9 кг м'яса. У США цей показник дорівнює 25 кг. Найменше м'яса споживають в Індії – в середньому 0,5 кг на людину.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), світовий сектор тваринництва зростає швидко; рушійною силою цього процесу є зростання населення, його доходів і урбанізація. За прогнозами ВООЗ, щорічне виробництво м'яса зросте до 2030 року до 376 млн тонн (в 1997-1999 роках – 218 млн тонн).
Нагадаємо, компанія Bay Area заявила, що завершує масштабний виробничий об'єкт в Окленді, штат Каліфорнія, який може виробляти 454 000 кг «нем’ясного» м'яса на місяць.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].