Штучне м'ясо завойовує міжнародний ринок

Штучне м'ясо завойовує міжнародний ринок

Головна перешкода – усталені стандарти продажу продуктів

Штучне м'ясо завойовує міжнародний ринок
Фото pixabay.com

Організація Good Food Institute (GFI), що спеціалізується на вирощуванні штучного м'яса, почала пошук директора з міжнародного співробітництва, повідомило видання Quartz.

Спеціаліст займеться лобіюванням і комунікаціями з іноземними урядами, венчурними капіталістами, підприємцями та активістами, щоб привернути увагу громадськості до питання про альтернативне м'ясо. Організація вже почала роботу в Бразилії і Китаї.

У США GFI працює над лобіюванням змін стандартизації продовольчої системи. Поки що Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) не хоче визнавати законність маркування продукції нетваринного походження нарівні з традиційними продуктами. Наприклад, майонез без яєць не може називатися просто майонезом, а соєве молоко – просто молоком.

Однак GFI планує домогтися офіційного визнання права на таке маркування для м'яса, вирощеного в лабораторії. Зростання попиту на продукт змусить до законодавчого регулювання не тільки владу США, вважає глава GFI Брюс Фрідріх, – компанія почала роботу з юристами в Канаді, Великобританії та на Тайвані.

GFI також розраховує на успіх продукції в Бразилії, вважаючи, що саме там штучне м'ясо може перевершувати за якістю натуральне.

«Зараз вони продають консервоване рослинне м'ясо, яке нагадує мені те, що я їв у 1980-х роках, і воно коштує $6 за банку», – сказав Фрідріх в інтерв'ю Quartz. На користь GFI зіграв також скандал з бразильськими компаніями JBS і BRF. Влада країни звинуватила їх у торгівлі простроченими м'ясом і дачі хабарів санітарним інспекторам і чиновникам. У JBS і BRF категорично заперечували причетність співробітників до махінацій.

В область інтересів GFI також входить Китай. За даними OECD, щороку одна людина в цій країні з'їдає 3,9 кг м'яса. У США цей показник дорівнює 25 кг. Найменше м'яса споживають в Індії – в середньому 0,5 кг на людину.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), світовий сектор тваринництва зростає швидко; рушійною силою цього процесу є зростання населення, його доходів і урбанізація. За прогнозами ВООЗ, щорічне виробництво м'яса зросте до 2030 року до 376 млн тонн (в 1997-1999 роках – 218 млн тонн).

Нагадаємо, компанія Bay Area заявила, що завершує масштабний виробничий об'єкт в Окленді, штат Каліфорнія, який може виробляти 454 000 кг «нем’ясного» м'яса на місяць.

У випадку, якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію. Або надішліть, будь-ласка, на пошту [email protected]
Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло