Закупівля молока в населення продовжуватиметься
Мінагропром планує відтермінувати на півроку введення нового ДСТУ щодо вимог до сировини – коров'ячого молока

Міністерство аграрної політики та продовольства України планує відтермінувати до липня 2018 року введення нового ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови», який спрямований на підвищення вимог до якості молока і врегулювання використання молока другого сорту тільки в певних цілях, введення в дію якого планувалось з 1 січня 2018 року.
Відповідне повідомлення розміщено на сайті уряду, де зазначено, що проект наказу Мінагрополітики, який підтримано в Національному органі стандартизації, готовий і в січні буде представлений на громадське обговорення.
«Після прийняття він стане обов'язковим для виконання документом і фактично замінить всі діючі стандарти. Рішення про відстрочення прийняття стандарту допоможе згладити адаптацію як виробників, так і переробників до нових умов», – йдеться у повідомленні.
Як зазначається, проектом наказу передбачається, що використання молока другого класу для технологічних процесів виробництва харчових продуктів після дворічного перехідного періоду буде обмежено, проте дозволено у виробництві нехарчових продуктів, наприклад, кормів для тварин або казеїну.
«Таким чином, закупівля молока у господарств населення буде продовжуватися», – йдеться у повідомленні.
Водночас, за словами заступника міністра аграрної політики та продовольства України Олени Ковальової, виробникам молока доцільно працювати над поліпшенням санітарно-гігієнічних умов праці, адже молоко-сировина екстра-класу користується підвищеним попитом, оскільки є базою для виробництва молочних продуктів, призначених на експорті, і коштує більше: «різниця в середньому сягає 2 грн і більше».
Так, йдеться про дотримання гігієни персоналу і самих тварин. Персонал, задіяний у роботі з тваринами, повинен бути в чистому одязі, використовувати чисті рукавички, мити руки з милом або дезінфікувати їх. Для доїння потрібно застосовувати чисті ємності, бажано доїльний апарат або доїльну установку, які необхідно мити і дезінфікувати після кожного доїння. Крім того, корови повинні підлягати ветеринарному догляду.
Також заступник міністра зазначила, що кооперація невеликих господарств може допомогти підвищити якість молока.
«Адже тоді можна спільно закуповувати і використовувати обладнання, організовувати збут, забезпечувати ветеринарний догляд. Сьогодні через кооперативи реалізується дуже мала частка молока, хоча потенціал величезний», – зазначила Олена Ковальова.
Як писав Mind, USAID допомогло відкрити першу в Україні незалежну лабораторію контролю якості молока.
Ключовими показниками якості молока є кількість умовних одиниць мезофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів на один кубічний сантиметр (100 в молоці екстра ґатунку), соматичні клітини в одному кубічному сантиметрі молока (400 000 в молоці екстра-ґатунку). 100/400 – це порогові значення, за яких молоко допускається в переробку в країнах ЄС. Норми 1997 року, встановлені чинним стандартом, передбачають у рази більше допустиме забруднення для молока другого класу.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].