Лабораторне «м'ясо» готується підкорювати ринок: виростає за два дні, і ніяких антибіотиків
Щоправда, агропромислове і фермерське лоббі не поспішає привітати новий екологічний продукт

Продуктовий стартап Just в Сан-Франциско вирощує справжнє куряче м'ясо в лабораторії. Смаковими якостями воно не поступається традиційній курятині. І навіть навпаки – значно мʼякше і ніжніше, до того ж не містить антибіотиків, якими зазвичай на фермах шпигують курей для вбивання інфекцій. Про незвичайні тенденції в продуктовій галузі розповідає ВВС.
Основна мета розробників стартапу – створити мʼясний продукт, задля якого не доведеться вбивати живих істот.
Глава компанії Джош Тетрік і його колеги, які працюють над проектом, хочуть добитися припинення вбивства тварин і захистити навколишнє середовище від негативного впливу промислового виробництва м'яса.
Вони, за їх словами, намагаються знайти вирішення проблеми – як нагодувати зростаюче населення Землі, не зашкодивши при цьому планеті. Вони також підкреслюють, що їх продукт не є генетично модифікованим, це – справжнє м'ясо, вирощене з клітин тварин.
«Сама курка, яка пожертвувала клітини для лабораторії, була жива і здорова і бігала по фермі, де знаходиться лабораторія компанії», – пише ВВС.
Щоб виростити куряче м'ясо в лабораторних умовах в невеликому біореакторі, потрібно в середньому два дні. Для цього використовується білок, який допомагає клітинам ділитися, певна форма для структурування продукту, а також живильне середовище, яке забезпечує процес зростання.

Чи матиме проект комерційний успіх, поки що невідомо. Але Джош Тетрік каже, що до кінця цього року м'ясо, вирощене в лабораторії, вже з'явиться вже в деяких ресторанах.
Проект високо оцінюють екологи. За їх спостереженням, саме тваринництво є одним з головних факторів забруднення навколишнього середовища і причиною глобального потепління.
Щороку ми вбиваємо 70 млрд тварин, щоб нагодувати 7 млрд людей, зазначає кардіолог Ума Валеті, який заснував у Каліфорнії компанію Memphis Meats, що займається розробкою технологій вирощування м'яса в лабораторних умовах.
За його словами, попит на м'ясо в світі зростає високими темпами. До 2050 року людство вже не зможе вирощувати стільки тварин і птиці, щоб прогодувати все населення Землі. Він вважає, що проблему можна вирішити, запустивши виробництво «лабораторного м'яса».
«Ми можемо виростити буквально будь-яке м'ясо, м'ясо птиці, рибу прямо з клітин цих тварин», – каже Валеті.
Зараз над аналогічними проектами працюють десятки компаній по всьому світу, залучаючи кошти венчурних фондів. Мільярдери Білл Гейтс і Річард Бренсон – серед тих, хто вклав гроші в розвиток «клітинного сільського господарства».
У числі інвесторів проекту Memphis Meats – одна з найбільших компаній у харчовій промисловості в США Tyson Foods. Сума її інвестицій не розкривається.
На заваді втіленню нових технологій у життя стоїть уряд США, який не поспішає давати дозволи для запуску на ринок «лабораторного мʼяса», шукаючи причини як від санітарно-епідеміологічного контролю, так і до формулювання терміну «мʼясо». Мовляв, м’ясом може називатися лише продукт, який утворюється в результаті забою живої тварини, а різні лабораторні експерименти мають шукати іншу назву.
Фермери також активно виступають проти поширення продукту, який може спричинити революцію в тваринництві і стати ймовірною причиною банкрутства багатьох із них.
Нагадаємо, новозеландські чиновники ополчилися на авіакомпанію, яка включила в меню бургер зі штучним м’ясом. На їх думку, штучне м'ясо несе загрозу розвитку місцевого сільського господарства.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].