Рослинне м’ясо найближчим часом може стати дешевшим, ніж звичайне – ZME Science

Рослинне м’ясо найближчим часом може стати дешевшим, ніж звичайне – ZME Science

Експерти прогнозують, що до 2040 року 60% глобального ринку м’яса складатимуть його штучні аналоги

Рослинне м’ясо найближчим часом може стати дешевшим, ніж звичайне – ZME Science
фото www.flickr.com/photos/140948186@N05

Повністю вегетаріанське м’ясо на рослинній основі все більше конкурує зі справжнім. Про це пише ZME Science

Якщо вам цікаво, чому все більше і більше людей відмовляються від споживання м’яса, ви маєте знати, що це набагато більше, ніж етична проблема. Навіть якщо вас не надто турбує вбивство мільярдів тварин на рік, видання пояснює, що для розведення скоту потрібно більше води, ніж на вирощування еквівалентної кількості їстівних рослин. Корови також виділяють набагато більше парникових газів, більш того, тварини перероблюють лише 10% їжі, яку вони споживають на корисні речовини, придатні для споживання.

Для прикладу, видання наводить приклад із вирубкою лісів в басейні Амазонки для вирощування соєвих бобів – в них міститься стільки ж білку, скільки і у яловичині, однак практично 100% сої йде на корм тваринам.

В результаті такої неефективності та інших процесів,пов’язаних з тваринництвом, вегетаріанські бургери, як правило, стають джерелом в десять раз меншого викиду забруднення, ніж звичайні з м’ясом. Не менше важливим є те, що на їх виробництво треба в 10 разів менше води та землі.

За думку авторів матеріалу, ще однією проблемою, пов’язаною із споживанням традиційного м’яса є здоров’я. Все більше наукових досліджень показують, що незважаючи на наявність у ньому потрібних нутрієнтів, скорочення його споживання покращує загальний стан організму.

Але залишаються дві найважливіші проблеми – смак і ціна.

Протягом останніх років смак рослинного аналогу став помітно кращим. Котлети із сої та нуту, які не надто подобались споживачам, зараз стали настільки смачними, що їх їдять навіть не-вегетаріанці.

З огляду на це, на перший план виходить ціна, оскілки замінники м’яса обходяться дорожче натурального м’яса.

«Наразі м’ясо на рослинній основі користується високим попитом в більшості ресторанів та продуктових магазинів, – говорить Ліз Спехт,доктор філософії, старший науковий співробітник Good Food Institute. – Враховуючи, що по своїй суті більш ефективно виробляти м’ясо безпосередньо з рослин, а не циклічно годувати тварин зерновими культурами, люди задаються питанням, чому м’ясо на рослинній основі є більш дорогим, ніж традиційне. Є кілька факторів, і їх розуміння дозволить нам краще спроектувати, яким є майбутнє для цього ринку».

Однією з основних причин є те, що компанії-виробники штучного м’яса є не настільки великими, щоб оптимізувати ланцюжок поставок.

Поки що їм доводиться миритись з високими цінами на сировину, але коли компанії як Impossible Foods та Beyond Meat «виростуть», вони зможуть диктувати свої умови на ринку. До того ж, ця галузь скоро зможе залучити більше інвесторів (що уже спостерігається на ринку США).

Консалтингова компанія A.T. Kearney пронозує, що до 2040 року 60% глобального ринку м’яса складатимуть його штучні аналоги.

Нагадаємо: в березні 2017 року Impossible Foods заявила, що завершує масштабний виробничий об'єкт в Окленді, штат Каліфорнія, який може виробляти 454 000 кг «нем’ясного» м'яса на місяць. Через високий вміст заліза «м'ясо» від Impossible Foods максимально наближене за смаковими характеристиками до натурального продукту і має мало спільного з поширеними на ринку соєвими замінниками тваринних білків.

Вже в серпні того ж року Impossible Foods (Каліфорнія), відома своїми «соковитими» гамбургерами, які не містять мʼяса, скромно оголосила про те, що залучила додаткові інвестиції в розмірі $75 млн доларів. Головними інвесторами виступили Сінгапурський державний інвестфонд Temasek, а також Білл Гейтс і гонконгський мільярдер Лі Кашин.

В січні цього року на виставці CES 2019 у Лас-Вегасі американський стартап Impossible Foods представив Impossible Burger 2.0 – поліпшену версію котлети з рослинних інгредієнтів, що імітують смак яловичини. Щодо ціни штучного м'яса версії 2.0, то вона, як запевняють в Impossible Foods, буде порівнянна з вартістю м'яса, вирощеного в екологічно чистих фермерських умовах (і, відповідно, перевищує номінальну вартість товару фабричного виробництва). Також у компанії стверджують, що вже працюють над третьою версією продукту, яка обіцяє бути ще дешевше.

У червні продаж бургерів з замінника м’яса розпочала і мережа ресторанів фаст-фуду KFC. Бургери під назвою The Imposter, що перекладається як «самозванець», можна буде купити з 17 червня по 17 липня в частині ресторанів Лондона, Брістоля і Мідлендса. 

У травні 2019 року компанія з виробництва штучного м'яса Beyond Meat вийшла на біржу під тікером BYND, після чого її акції зросли на 100%

Стежте за актуальними новинами бізнесу та економіки у наших Telegram-каналах Mind.Live та Mind.UA, а також Viber-чаті