Вчені підрахували, як зміниться світ, якщо всі Сполучені Штати перестануть їсти м'ясо
Дослідники з США розрахували, як відмова від м'яса покращить екологічну ситуацію

У США зараз шаленої популярності набирає штучне м'ясо. Відомі мережі фастфуду запускають новий продукт – бургери з «рослинним м’ясом», а дослідники придумують все нові його різновиди – від вирощених в лабораторії справжніх шматків мʼяса до мʼясоподібної суміші з рослин, розповідає HighTech Plus.
За розрахунками вчених, якщо люди припинять споживати м'ясо і перейдуть на рослини – це в рази знизить викиди парникових газів і навантаження на грунти. Дослідники з США вирішили розрахувати, як відмова від м'яса знизить тиск на навколишнє середовище.
Тваринництво генерує 18% викидів парникових газів. Це більше, ніж всі викиди від автомобілів, вантажного транспорту, літаків і кораблів. Крім цього вирощування худоби також призводить до збезлісення, деградації грунтів і прісних вод.
При виробництві кількості м'яса, яке необхідно одному жителю США на один день, в атмосферу надходить 3,5 кг вуглекислого газу. Якщо ті ж поживні речовини будуть отримані з рослин – наприклад, сої, гарбуза, гречки і спаржі, вуглецевий слід скоротиться до 0,6 кг.
Згідно з аналізом, якщо кожен американець замінить всю яловичину, курку і свинину в своєму раціоні вегетаріанськими аналогами, це знизить викиди СО2 на 280 млн метричних тонн. Це все одно що прибрати з доріг 60 млн автомобілів.
Крім того, відмова від м'яса на користь рослин дозволить зберегти 29 млн га сільськогосподарських угідь і 3 млрд кг азотних добрив. Однак витрата води при цьому зросте на 15%.
Переваги вегетаріанства пов'язані з тим, що вирощування рослин вимагає менше земель і добрив, а також не викликає викидів метану, відзначають автори аналізу.
З даними американських вчених узгоджуються висновки фахівців з Міжурядової групи зі зміни клімату. Вони відзначають, що сільське господарство так сильно впливає на навколишнє середовище, що без радикальних змін в раціоні людей зупинити глобальне потепління неможливо.
Нагадаємо, завдяки веганській сосисці мережа кафе Greggs збільшила прибуток на 50%.
Тим часом Burger King у Швеції, чиї прибутки значно зросли після додавання в меню рослинного «мʼяса», пропонує клієнтам вгадати, справжнє м'ясо в їх бургері чи штучне.
Як повідомлялося, рослинне м’ясо найближчим часом може стати дешевшим, ніж звичайне.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].