Їсти подано: 4 ресторанних страви для новорічного столу
Які легко приготувати вдома

З року в рік ми спостерігаємо на столах українських господинь стандартний набір страв до новорічних свят. Мало хто погоджується на експерименти, адже олів'є, «шуби» і «мімози» – вже данина сімейним традиціям. Шеф-кухар ресторану Veranda on the river Сергій Башинський поділився з Mind нескладними ресторанними рецептами страв, які зможуть урізноманітнити святковий стіл і здивувати близьких.
На щастя, ми живемо в той час, коли немає місця дефіциту, складнощам у виборі продуктів і відсутності інформації. Кожен допитливий кулінар-аматор зможе приготувати на домашній кухні що завгодно: від простих салатів і закусок до основних страв та десертів. Головне – бажання, любов до приготування їжі та хороший настрій, без якого не вийде навіть найпростішої страви. Я розповім, як урізноманітнити новорічний стіл і піти від звичних важких майонезних салатів. Хоча який Новий рік без олів'є?
Дійсно, цей салат став культовим на всьому пострадянському просторі, а варіації його приготування видозмінюються з кожним роком. Від оригінального рецепта царської Росії вже майже нічого не залишилося. Більшість роблять за радянською класикою з вареною ковбасою, іноді замінюючи її відвареним м'ясом птиці або телятини. Але я розповім про альтернативний і більш корисний олів'є, який ми подаємо гостям в Veranda on the river.
Олів'є з лососем

Тут все просто й без складнощів: лосось слабосолоний, горошок зелений свіжоморожений, авокадо, картопля відварна, морква відварна, курячі яйця, огірок свіжий очищений нарізаються дрібними кубиками, заправляються домашнім майонезом навпіл зі сметаною, сіль і перець за смаком. Потім викладаємо за допомогою формуючого кільця порційно або в загальний салатник. За бажанням прикрашаємо зверху перепелиним яйцем і зернами червоної ікри для пікантності.
Звичні бутерброди з шинкою, ковбасою, рибою або ікрою теж можна оригінально й без проблем замінити брускетами з тигровими креветками. Складність мінімальна, задоволення максимальне!
Тартар з лосося
Свіжий лосось, білий лук, каперси й авокадо нарізаємо дрібними кубиками. Все перемішуємо в одному посуді, додаємо соєвий соус, цедру та сік лимона, сіль і перець за смаком. Потім ретельно перемішуємо, викладаємо порційно за допомогою формуючого кільця на тарілку або в салатник. Зверху можна прикрасити зернятками червоної ікри, які додадуть особливого смаку страви.
«Яке гаряче блюдо сподобається всім: дітям і дорослим?» – часто запитують мене гості. Безпрограшним варіантом я вважаю старе добре картопляне пюре із ситним і ніжним бефстроганов. Готується простіше, ніж можна уявити, а родичі питатимуть рецепт. Записуйте й ви.
Бефстроганов із картопляним пюре
Беремо телячу вирізку й нарізаємо тонкою соломкою, цибулю ріжемо півкільцями, печериці слайсами, солоні огірки дрібною стружкою і часник дрібно. Обсмажуємо на оливковій олії все разом на великому вогні, поки не піде зайва волога, потім додаємо вершки й тушкуємо на малому вогні 3 хвилини. Наприкінці додаємо дрібно нарізаний кріп. Картоплю відварюємо до готовності, додаємо вершкове масло, вершки, сіль і доводимо до однорідної маси, щоб не було грудочок. Наприкінці можна збити віночком для особливої пишності пюре. Потрібно подавати на стіл обов'язково гарячим.
Звичайно, після дегустації вищеперелічених страв за одну ніч навряд чи з'явиться місце для десерту, але вранці з кавою або чаєм класичний італійський десерт «Тирамісу» зайде на ура! Куди оригінальніше звичних наполеонів і медовиків, і в приготуванні набагато простіше.
Тирамісу
На 1 порцію десерту беремо печиво «Савоярді» (20 г) і вимочуємо в сироп, який попередньо зробили з кави (60 мл еспресо) і ароматного алкогольного напою (10 мл амаретто або золотого рому).
Просочене печиво ми укладаємо шарами в глибоку форму, у якій будемо подавати десерт. Далі робимо крем. З 5 курячих яєць ми забираємо жовтки, збиваємо їх із цукром (100 г), додаємо сир «Маскарпоне» (400 г) і перемішуємо. Окремо збиваємо вершки (32%, 300 мл) до пишного крему, додаємо до них масу з яєць, цукру та сиру, яку ми зробили раніше.
Ретельно перемішуємо й намазуємо кожен шар печива у формі. Фінальний шар посипаємо какао-порошком (2г) і ставимо десерт у холодильник мінімум на 2 години. Потім можна сміливо подавати на стіл до чая, кави або десертних вин.
Ресторанні страви готувати простіше, ніж здається. Ну, а якщо ви довіряєте професіоналам і не хочете експериментувати й ризикувати із цим, ми завжди раді бачити вас у ресторані Veranda on the river, де ви зможете спробувати перераховані вище страви й багато інших.
Автори матеріалів OpenMind, як правило, зовнішні експерти та дописувачі, що готують матеріал на замовлення редакції. Але їхня точка зору може не збігатися з точкою зору редакції Mind.
Водночас редакція несе відповідальність за достовірність та відповідність викладеної думки реальності, зокрема, здійснює факт-чекінг наведених тверджень та первинну перевірку автора.
Mind також ретельно вибирає теми та колонки, що можуть бути опубліковані в розділі OpenMind, та опрацьовує їх згідно зі стандартами редакції.