Кількість поголів’я свиней в Україні збільшилась на 1,2%

Кількість поголів’я свиней в Україні збільшилась на 1,2%

До кінця року імпорт свинини може сягнути 30 000 тонн

Кількість поголів’я свиней в Україні збільшилась на 1,2%
Фото: Shutterstock

Сільськогосподарські підприємства станом на 1 листопада утримують 3,43 млн свиней, що більше на 1,2% порівняно з чисельністю цих тварин на початок жовтня 2017 року, яке тоді становило 3,39 млн голів, повідомляють аналітики асоціації «Свинарі України» з посиланням на дані ДССУ.

Натомість кількість поголів’я свиней у господарствах населення, навпаки, «відстає» від показників минулого року на 8,3%, чи 272 000 голів. «При цьому протягом жовтня їх кількість зменшилася на 1,3% та опустилася нижче тримільйонної позначки. Варто зауважити, що така зміна спричинена не тільки поширенням АЧС (минулого місяця у господарствах населення зафіксували чотири спалахи проти дев'яти випадків у жовтні минулого року), а й сезонною активізацією присадибного забою», – коментують в АСУ.

У той же час асоціація із посиланням на дані Державної фіскальної служби (ДФС) інформує, що сукупний річний імпорт такої м'ясної сировини може сягнути 30 000 тонн.

Як зазначається, у січні – жовтні до України надійшло 23 400 тонн свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней з-за кордону сукупною вартістю $43,2 млн. Так, ще до кінця року обсяги імпорту свинини учетверо перевищили минулорічні.

«Імпорт свинини цьогоріч пожвавився внаслідок зменшення внутрішньої пропозиції. Як наслідок, внутрішні ціни на цей вид м’яса були вищими за «розцінки» на сировину іноземного походження. Враховуючи середньомісячну активність завезення свинини упродовж другого півріччя, сукупний річний імпорт такої м'ясної сировини може сягнути 30 000 тонн», – коментують в аналітичному відділі асоціації «Свинарі України».

Як повідомляє АСУ із посиланням на данні митної статистики, в червні імпортна активність суттєво пожвавилася порівняно з початком року, а з другої його половини до України щомісяця надходило 3500–4000 тонн свіжої, охолодженої та мороженої свинини.

«З іншого боку, внутрішні закупівельні ціни на свинину живою вагою на початку листопада опустилися нижче «бар’єрної» позначки – прохідної ціни для свинини європейського походження. Це може дещо послабити зацікавленість вітчизняних операторів у імпортній сировині», – зазначають в АСУ.

Крім того, в асоціації кажуть, що цього року урізноманітнилась товарна структура імпорту свинини. Зокрема, у 2017-му понад дві третини сукупних обсягів імпорту свинини припадало на морожену сировину, а 60% свинини, яку завозили до України, була представлена свинячими тримінгами (безкісткове м'ясо від різних частин свинячої туші із заданим співвідношенням м'язової, сполучної і жирової тканини). При цьому питома вага охолодженої свинини не перевищувала 20%. «Цього року охолоджені півтуші складають п’яту частину від імпорту свинини, ще 28% припадає на охолоджену свинину в елементах. Морожене м’ясо свиней складає в товарній структурі імпорту менш ніж половину. Інша обвалена заморожена свинина (УКТ ЗЕД  0203 29 59) досі користується популярністю серед вітчизняних м’ясопереробників, проте все частіше під цим кодом постачають не тримінги, а обвалені корейку, шию, лопатку чи окіст», – додають аналітики.

Нагадаємо: станом на кінець вересня цього року вартість м'ясного кошика зросла на 15% – до 487 грн, порівняно з минулим роком.

У випадку, якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію. Або надішліть, будь-ласка, на пошту [email protected]
Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло